Liminal – Miisa Tarkanmäki

Miisa Tarkanmäki

ig: @mmiisaaj

miisat.wixsite.com/miisatar

Valokuva taiteilijasta Miisa Tarkanmäki

s. 1998, Kauhajoki

Haluan taiteellani kertoa tarinoita, jotka herättävät tunteita. Tarinat ovat usein henkilökohtaisia, minkä vuoksi minulle on helpompaa kertoa ne kuva-aiheiden, värien ja metaforien kautta. Sanaton kertomus jättää paljon tulkinnanvaraa.

Myös sanat ovat aina kiehtoneet minua, erityisesti niiden kyky ohjata ajattelua tiettyyn suuntaan. Tarinankerronnan keinoja on monia, minkä vuoksi olen kiinnostunut useista taiteen menetelmistä, kuten luovasta kirjoittamisesta ja taidegrafiikasta. Pääasiassa kuitenkin maalaan. Värien sekoittelu, sattuma ja intuitio vetävät minua siinä puoleensa.

"Pyöreän muotoiset maalaukset esittävät aiheensa kuin kiikarin lävitse nähtyinä näkyminä.
Lapsuuden elementit (kuten paperiveneet, leijat, ongenkoukut) ovat kaikki kuin otoksia samasta maisemasta, johon on kohdistettu huomio hetkittäin, valottaen ja huomioiden aina yhden kohteen kerrallaan. Valo on kirkas kuin ikuinen kesäpäivä, joka muistoissa ei ole koskaan harmaa tai sateinen. Valo on myös omalla tavallaan armoton keskittyen kohteeseensa niin suoraan ja piilottaen väripinnan alle tai maalauspinnan rajoille kaikki muut mahdollisesti ympärillä olevat asiat, joista annetaan kyllä vihjeitä (esimerkiksi talon nurkka tai ongen siima). Se on kuin muistojälki joka kiinnittyy piittaamattomasti johonkin mielikuvaan, takertuu kohteeseensa. Aika on pysähtynyt ja vaikeus nähdä mitä muuta tilanteessa oli läsnä häipyy. Tietynlaista ristiriitaisuutta tai soveliaasta kompositiosta kuritonta purkautumista olisi voinut viritellä lisää mukaan, se voisi sallia teoksen tulkintaan mukaan uusia sävyjä. Osaaminen maalaamisessa näkyi kykynä tehdä niin tarkkoja yksityiskohtia, kuin antaa palettiveitsen jäljen tuottaa oman ”impressionsa”. Maalaaminen on vaikutelmien taidetta, ja tässä muistikuviin katsottiin kuin ne avaisivat miellyttäviä aukkoja nykyhetkeen."

   Tarkastaja Miina Hujalan tarkastuslausunto

Scroll to Top