Liminal – Anssi Matias

Anssi Matias

www.anssimatias.com

Kuvassa taiteilija Anssi Matias

s. 1989

Elän ymmärtääkseni. Maalaaminen on minulle viimeinen työkalu viimeistelläkseni ajatukseni rakentamisen täydellistä johdonmukaisuutta mukailevaksi luovuuden ytimeksi.

Minusta tuntuu, että olen perillä.

"Osuvasti nimetty teos pelaa pinnan ulottuneisuuksilla, tekstuurilla ja piirroksen liikkeen jäsentävällä voimalla. Teos on ottanut sisäänsä monta viitettä sekä esittää viittauksia joiden symbolikka ammentaa taiteen perinteistä sekä uskonnollisuuden kuvamaailmasta, yhdistäen sitä arkisempaan aineistoon. Kerrostaminen ja käytettyjen materiaalien vuorovaikutus tuottaa vahvan ja hyvällä tavalla tasa-painoisesti sekoittuneen kuvan. Sattumanvaraisuus voi olla voimavara tai sitten railo, johon harkinta hukkuu. Sen minkä laittaa esille teokseen on aina taiteellisen prosessin eräänlainen sulkeuma, johon katsoja lähtee harhailemaan ja etsimään avaimia, yhtymäkohtia sekä näkökulmia ottaen mielikuvansa ja ymmärryskykynsä reitittäjiksi. Matiaksen teos tarjoaa tähän etsiskelyyn paljon tarttumapintaa. Teos on hallittu, ja turpeesta tehdyn akustolevyn kolmiulotteinen työstäminen on osuvaa ja toimivaa suhteessa tekijän ilmavaan ja kepeän oloiseen, mutta erittäin oleelliseen, piirrosjälkeen. Kollaasitekniikassa voi luottaa siihen että arkipäiväisten elementtien sisäänleipominen tuottaa omalla tavallaan kaappauksen ajasta jossa teosta tehdään. Tulkitsijalle ne myös toimivat vääjämättä teoksen sisällön tulkinnan lähteinä (kuten kuva Ahvenmaan kartasta). Tämä voidaan hyväksyä eräänlaisena tahattoman anteliaisuuden muotona, eli teoksessa on virikkeitä tulkinnalle ilman taiteilijan nimenomaista ohjausta. Maalaus voi olla myös kertyneen ”aineiston” purkuretki, jossa sillä mikä teokseen päätyy on myös huojentavaa yllätyksellisyyttä myös tekijälleen. Matias osaa hyödyntää taidehistorian jäämistöä oman työnsä tekemisessä ja saattaa asioita yhteyteen jossa eri elementtien pilkistäminen ja yhteen saattaminen voi johtaa monimuotoisesti erilaisiin paljastumisiin.
Esiinnousi myös ajatus siitä miten ääni voi olla suhteessa maalaukseen. Tässä maalauksessa käytetyn akustolevyn hillitessä kaikuja niin teoksen nimi sekä aihemaailmassa ilmenevä sakraali kuvasto (esimerkiksi risti, aurinko) ja teoksen komposito tuo mieleen alttaritaulumaisen vaikutelman. Tämä eräänlainen ”tekninen materiaali” tuo tuntuman puheen tilasta yhtenä

ulottuvuutena, johon teos asettuu."

    Tarkastaja Miina Hujalan lausunto
teoksesta Revelation

Scroll to Top