Liminal – Kiia Karjalainen

Kiia Karjalainen

kii.karjalainen@gmail.com

ig: @kiiakarjalainen

Valokuvassa kuvataiteilija Kiia Karjalainen

Pohdin. Kirjaan ylös.

Kuuntelen. Teen muistiinpanoja.

Katselen. Poimin havaintoja.

Piirrän. Hahmottelen ideat.

Ajatukset edistyvät paperilla.

Pöydän ääressä tapahtuu.

s. 1992, Espoo

Teoksissani paperi kuvastaa pohdiskelua, luonnostelua, taiteellisentyöskentelyn alkupistettä. Asettelen paperia pinoihin, solminluonnoskirjoiksi, ruttaan palloiksi. Opinnäytetyössäni pohdin missäkohtaa teokset syntyvät.

"Installaatio koostuu pöydästä, jonka päälle on asetettu suurikokoinen kirja, joka on tehty hahnemüle-paperista. Kirjan välistä pilkittää silkkinauha ja lattialle on asetelmallisesti heitelty frottage tekniikalla silkkipaperille tehtyjä piirrustuksia. Lattialla on myös paperista tehtyjen suikaleiden kasoja, ja yksi paperipallokimppu roikkuu katosta.
Pöytää on käsitelty, ja sen pintaa ja jalkoja on työstetty. Lattialta löytyvissä grafiitilla tehdyissä piirrustuksissa toistuu oivaltavasti puisen pinnan muotoja, jotka luovat vastaparin pöydällä olevan kirjan tyhjyydelle. Teoksessa eri elementit toimivat taiteellisen työskentelyn ja teoksen tekemisen vertauskuvana, jossa teos syntyy suhteessa materiaalien työstöön ja läsnäoloon sekä esille
asettamiseen tilassa. Tuntuu kuin juurikin pöydän muodot ovat kutsuneet taiteilijaa tarkkailuun sekä jäljentämiseen, tyhjän paperin säilyen koskemattomana, avoimena kutsuna. Tietynlainen vinkki annetaan silkkinauhan muodossa, joka pilkistäen sivujen välistä vihjaa kenties että siellä on jotain löydettävää. Karjalaisen installaatiossa tarvittavat ainesosat ovat läsnä ja niitä on sopivan niukasti. Jokainen muutos osa-alueiden välillä painottaa erilaista luentaa. Silkkipaperit voivat olla eri tavoin aseteltuna tai kirja sijaita eri kohdissa, revityt tai leikatut papeririekaleet voivat muodostaa tilassa hallitsemattoman isoilta tuntuvia kasoja, ja katsetta voi ohjata pöydän muotoihin tai alle. Karjalaisen työssä näkyy kyky lähteä tutkailemaan erilaisia koon vaihteluita ja suhteiden muodostumisen tapoja elementtien välillä ja myös tarvittavaa osaamista tärkeään yksityskohtien huomioonottamiseen."

   Tarkastaja Miina Hujalan tarkastuslausunto

Scroll to Top